Ar žinojai, kad bakterijų tavo organizme yra 10 kartų daugiau nei ląstelių?
Taip, tai tiesa. Didžioji dalis jų gyvena tavo žarnyne. Nereikia pulti į paniką, ta pati didžioji jų dalis yra visiškai nekenksminga. Pasirūpinę, kad žarnyne gyvenančios bakterijos būtų naudingos, visokeriopai pagerinsite sveikatą (1). Numesite svorio, pagerės virškinimas, imuninės sistemos veikla, odos būklė bei sumažės įvairių ligų tikimybė (2).
Probiotikai yra maisto produktai ar maisto papildai, kuriuose yra šių gerųjų bakterijų. Pastarųjų tikslas yra apgyvendinti naudingus mikroorganizmus žarnyne. Tai turi didelę įtaką tavo sveikatai. Pasirūpinti savo žarnyno būkle bei jame gyvenančiomis gerosiomis bakterijomis ko gero yra vienas iš pačių svarbiausių dalykų, kuriuos galite padaryti dėl savo sveikatos. Probiotikai svarbūs ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams bei kūdikiams.
PROBIOTIKAI – KAS TAI?
Kas yra probiotikai? Tai labai dažnai girdimas klausimas!
Pagal oficialų apibūdinimą, probiotikai yra gyvi mikroorganizmai, kurie turi teigiamą naudą sveikatai (3). Probiotikai dažniausiai yra bakterijos, tačiau yra ir tam tikros rūšties apyniai, kurie taip pat gali funkcionuoti kaip probiotikai. Probiotikų gali gauti iš maisto papildų, taip pat iš produktų, kurie paruošti bakterinės fermentacijos būdu.
Gausiai probiotikų turintys maisto produktai:
- Jogurtas
- Kefyras
- Kimči
- Tempe
- Rauginti kopūstai
Plačiau apie konkrečius geriausius probiotikų šaltinius maiste papasakosiu straipsnio pabaigoje.
Probiotikai ir prebiotikai – du skirtingi dalykai. Probiotikai neturėtų būti maišomi su prebiotikais (atkreipk dėmesį į „e“), kurie yra maistinės skaidulos, padedančios jau esančioms žarnyno bakterijoms (4).
Iš tiesų, yra begalė įvairių probiotinių bakterijų, kurios turi naudos mūsų organizmui. Dažniausiai sutinkamos grupės yra Lactobacillus ir Bifidobacterium. Be to, egzistuoja skirtingos rūšys kiekvienoje grupėje ir net skirtingos kiekvienos rūšies atšakos. Įdomiausia, jog skirtingi probiotikai veikia skirtingus sveikatos sutrikimus. Būtent dėl yra itin svarbu pasirinkti tinkamą probiotikų rūšį ar net rūšis.
Dauguma maisto papildų su probiotikais sukomponuoja skirtingas rūšis viename produkte. Tokie produktai vadinami plataus spektro probiotikais ar multi probiotikais.
Verta atsiminti, kad ši sritis yra nauja, tačiau sparčiai besiplečianti. Nors tyrimai yra daug žadantys, tačiau nėra iki galo patvirtinta, kad probiotikai padeda esant visiems sutrikimams, minimiems šiame straipsnyje (5).
Įsiminkite: probiotikai yra gyvi mikroorganizmai, teikiantys naudą sveikatai, kuomet vartojami tinkamais kiekiais. Jų yra daug skirtingų rūšių. Probiotikus gali gauti iš maisto produktų arba maisto papildų.
PROBIOTIKŲ NAUDA ŽARNYNUI
Visi tavo žarnyne esantys mikroorganizmai vadinami žarnyno flora (6).
Tavo žarnyne yra išties didelis skaičius skirtingų tipų mikroorganizmų – kartais tų tipų skaičius gali siekti net 1000. Į šį skaičių įeina bakterijos, mielės bei virusai. Didžioji dalis skaičiaus visgi yra bakterijos.
Daugiausia žarnyno floros randama gaubtinėje arba storojoje žarnoje – galutiniame virškinimo trakto taške. Žarnynos floros veikla primena organų, todėl mokslininkai dažnai žarnyno florą vadina „pamirštuoju organu“ (7).
Žarnyno flora atlieka daug įvairių funkcijų, kurios yra itin svarbios sveikatai:
- Ji gamina vitaminus, įskaitant vitaminą K, bei kai kuriuos B grupės vitaminus (8).
- Taip pat ši flora keičia skaidulas į trumpos grandinės riebalų rūgštis, tokias kaip butiratas, propionatas bei acetatas. Šios medžiagos maitina žarnyno sieneles bei atlieka daugelį su virškinimu susijusių veiklų (9, 10).
- Flora taip pat stimuliuoja imuninę sistemą bei reguliuoja žarnyno pralaidumą. Tai apsaugo nuo nereikalingų medžiagų „pratekėjimo“ į kūną ir imuninės sistemos suaktyvavimo (11, 12, 13, 14).
Visgi, ne visi žarnyne esantys organizmai yra draugiški. Kai kurie yra geri, kiti – blogi.
Žarnyno flora yra ypatingai jautri išorės veiksniams. „Išbalansuota“ žarnyno flora siejama su daugybe sveikatos sutrikimų (15, 16). Dažniausiai pasitaikantys:
- Nutukimas
- Antrojo tipo diabetas
- Medžiagų apykaitos sutrikimas
- Širdies ligos
- Gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžys
- Alzheimerio liga
- Depresija (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23).
Probiotikai (ir prebiotinės skaidulos) gali padėti sureguliuoti žarnyno floros balansą, taip užtikrindami sveiką „pamirštojo organo“ funkcionavimą (24).
Įsiminkite: tavo žarnyno flora susidaro iš šimtų skirtingų tipų mikroorganizmų. Probiotikai padeda žarnyno florai tinkamai funkcionuoti.
PROBIOTIKAI PO ANTIBIOTIKŲ VARTOJIMO
Probiotikai labiausiai išstudijuoti perspektyvoje su virškinimo traktu (25). Probiotikai ypač naudingi po antibiotikų vartojimo – jie padeda apsisaugoti nuo antibiotikų sukelto viduriavimo.
Kuomet asmuo vartoja antibiotikus ypač ilgą laiką, juos ima kankinti ilgalaikis viduriavimas net po infekcijos išnaikinimo. Taip yra todėl, kad antibiotikai užmušą nemažą dalį gerųjų žarnyno bakterijų, o tai išbalansuoja žarnyno florą – “blogosios” bakterijos ima dominuoti. Daug įvairių studijų šį teiginį patvirtina. Tos pačios studijos taip pat patvirtina, kad probiotikai padeda nuo to apsisaugoti (26, 27, 28).
Probiotikai taip pat padeda esant sudirginto žarnyno sindromui – tai ypač dažnas sutrikimas. Jie gali padėti sumažinti pūtimą, patinimą, viduriavimą bei kitus simptomus (29, 30, 31).
- Keletas studijų parodė, kad probiotikai taip pat gali būt naudingi esant tokiems sutrikimams kaip Krono liga bei opinis kolitas (32).
- Probiotikai taip pat naudingi kovojant su Helicobacter pylori infekcija, kuri yra pagrindinė opų bei skrandžio vėžio sukėlėja (33, 34, 35, 36).
Jei šiuo metu tave kankina virškinimo sutrikimai, kurie rodos niekaip neišnyksta, turėtum pagalvoti apie probiotikus.
Įsiminkite: probiotikai veiksmingi gydant daugelį virškinimo sutrikimų, įskaitant viduriavimą po antibiotikų vartojimo bei sudirginto žarnyno sindromo.
PROBIOTIKAI IR SVORIO METIMAS
Viršsvorį turintys asmenys turi skirtingas žarnyno bakterijos lyginant su lieknais žmonėmis (37, 38).
- Su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad iš lieknų gyvūnų paėmus žarnyno florą ir ją perkėlus į antsvorį turinčių, pastarieji numetė svorio (39, 40).
- Dėl šios priežasties mokslininkai mano, kad mūsų žarnyno bakterijos tiesiogiai susijusios su kūno riebalų procentu (41, 42).
- Nors ir iki galo neištirta, tačiau kol kas tyrimai rodo, kad tam tikros probiotikų atšakos padeda kovoti su viršsvoriu (43).
Patys įdomiausi tyrimo rezultatai buvo publikuoti 2013 metais. Tyrime dalyvavo 210 asmenų, kenčiančių nuo nutukimo (ypač didelis riebalų procentas pilvo srityje).
- Tiriamieji 12 savaičių vartojo Lactobacillus gasseris ir galiausiai numetė apie 8.5 % pilvo riebalų (44).
- Kuomet probiotikus vartoti nustojo, per 4 savaites prarastas riebalų kiekis sugrįžo.
- Taip pat yra įrodymų, kad Lactobacillus rhamnosus ir Bifidobacterium lactis gali padėti numesti svorį bei apsisaugoti nuo nutukimo (45).
Visgi, prieš pateikiant konkrečias rekomendacijas, reiktų sulaukti daugiau tyrimų rezultatų.
- Yra studijų, atliktų su gyvūnais, kurios parodė, kad kai kurios probiotikų atšakos gali padėti priaugti svorio, o ne jo atsikratyti (46).
Įsiminkite: yra daug žadančių įrodymų, kad Lactobacillus gasseri probiotikų atšaka gali padėti kovoti su viršsvoriu. Konkrečioms rekomendacijoms reikėtų palaukti tikslesnių tyrimų rezultatų.
KITOS PROBIOTIKŲ NAUDOS SVEIKATAI
Esti itin daug probiotikų teikiamų naudų sveikatai. Visas jas aprašyti reikėtų išties plačios apimties straipsnio, tad pateiksiu pagrindines:
- Uždegimas. Probiotikai gali padėti mažinti uždegimą, taip apsisaugant nuo rimtesnių sveikatos sutrikimų (47).
- Depresija bei nerimas. Lactobacillus helveticus bei Bifidobacterium longum probiotikų atšakos gali padėti sumažinti klinikinės depresijos bei nerimo simptomus (48, 49).
- Cholesterolis. Keletas probiotkų tipų mažina blogojo cholesterolio lygį organizme (50, 51).
- Kraujospūdis. Probiotikai šiek tiek mažina kraujospūdį (52, 53).
- Imuninė funkcija. Keletas skirtingų probiotikų atšakų gali pagerinti imuninę funkciją bei sumažinti infekcijų, tokių kaip gripas bei peršalimas, tikimybę (54, 55).
- Odos būklė. Yra įrodymų, kad probiotikai gali padėti esant aknei, rožei bei egzemai (56, 57, 58, 59).
Visa tai tėra ledkalnio viršūnė. Probiotikai turi ilgą sąrašą naudų tavo organizmui.
Įsiminkite: Įrodyta, kad probiotikai turi itin daug naudų sveikatai. Jie gali sumažinti depresiją bei nerimą, pagerinti širdies bei imuninės sistemos veiklas.
ŠALUTINIS PROBIOTIKŲ POVEIKIS
- Probiotikai dažniausiai neturi šalutinio poveikio bei traktuojami kaip saugūs didžiajai daliai žmonių.
- Visgi, pirmomis vartojimo dienomis gali pasireikšti šiokie tokie virškinimo sutrikimai bei nepatogumo jausmas pilve (60).
- Po šio adaptacinio periodo, žarnyno veikla turėtų būti pagerėjusi.
- Probiotikai gali būti kenksmingi bei sukelti ligas, jeigu asmens imuninė sistema yra sutrikusi. Taip gali atsitikti dėl ŽIV, AIDS bei keleto kitų sunkių ligų (61).
- Jeigu turi sveikatos sutrikimų, būtina pasikonsultuoti su gydytoju prieš pradedant vartoti probiotikus.
Įsiminkite: Maisto papildai su probiotikais gali sukelti nepatogumą pilve, tačiau tai praeina per porą dienų. Probiotikai gali būti kenksmingi asmenims su tam tikrais sveikatos sutrikimais.
PROBIOTIKAI MAISTE: 11 GERIAUSIŲ PROBIOTIKŲ ŠALTINIŲ
Jeigu netyčia praleidote pirmąją straipsnio dalį, šiek tiek pasikartosiu.
Probiotikai yra gyvi mikroorganizmai, teikiantys naudą sveikatai (62). Tai dažniausiai yra naudingos bakterijos, kurios atlieka tam tikrą funkciją organizme. Probiotikai turi didelės naudos žmogaus kūnui bei smegenims. Jie gali pagerinti virškinamojo trakto būklę, mažinti depresijos simptomus bei pagerinti širdies sveikatą (63, 64, 65). Yra įrodymų, kad probiotikai net gali padailinti odą (66). Įprasta probiotikų gauti iš maisto papildų, tačiau taip pat yra keletas maisto produktų, kurie pasižymi dideliu kiekiu šių gerųjų bakterijų ir tuo pačiu yra itin sveiki. Šie produktai ruošiami bakterinės fermentacijos būdu.
Štai 11 maisto produktų, kuriuose gausu probiotikų.
-
Jogurtas
Jogurtas yra vienas geriausių probiotikų šaltinių. Jogurtas gaminamas iš pieno, kuris fermentuotas gerųjų bakterijų pagalba – pieno rūgšties bakterijomis bei bifidobakterijomis (67).
- Jogurto vartojimas siejamas su daug įvairių naudų sveikatai, įskaitant geresnę kaulų būklę. Šis produktas taip pat naudingas žmonėms su aukštu kraujospūdžiu (68, 69).
- Probiotikai vaikams itin svarbūs, ypač kenčiantiems nuo antibiotikų sukelto viduriavimo. Jogurtas šiuo atveju gali padėti. Jis taip pat gali sumažinti sudirginto žarnyno simptomus (70, 71, 72).
- Negana to, jogurtas labiau tinkamas laktozės netoleruojantiems žmonėms nei pienas. Taip yra todėl, kad jogurte esančios bakterijos verčia laktozę į pieno rūgštį (dėl to jogurtas turi savotiškai rūgštų skonį).
- Visgi, reikia atminti, kad ne visi jogurtai turi gerųjų bakterijų. Kai kurie ruošiami taip, kad proceso metu gerosios bakterijos žūsta.
- Derėtų rinktis jogurtą, praturtintą aktyviosiomis bakterijomis.
- Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į jogurto maistinės vertės etiketę – jos sudėtyje neturėtų būtų papildomo cukraus.
Įsiminkite: Jogurtas su probiotikais siejamas su įvairiomis naudomis sveikatai. Jogurtas taip pat labiau tinka laktozės netoleruojantiems žmonėms nei pienas. Svarbu pasirinkti jogurtą su aktyviomis bakterijų kolonijomis.
-
Kefyras
Kefyras yra fermentuotas probiotinis pieno gėrimas. Jis gaminamas iš karvės arba ožkos pieno į jį įdedant kefyro granulių.
- Kefyro granulės nėra įprastos granulės, kaip pavyzdžiui, javų. Jos veikiau yra pieno rūgšties bakterijos bei mielių granulės, panašios į žiedinius kopūstus.
- Žodis „kefir“ kilęs iš Turkų žodžio keyif, kuris reiškia „jaučiuosi gerai po valgio“ (73).
Kefyras siejamas su įvairiomis naudomis sveikatai. Kefyras gali:
Nors jogurtas, ko gero, yra pats populiariausias probiotinis maistas, kefyras iš tikrųjų yra dar geresnis produktas. Jame yra net kelios pagrindinės probiotikų bei mielių atšakos, darančios šį produktą itin plataus spektro (77). Kaip ir jogurtas, kefyras tinka žmonėms, kurie sunkiai toleruoja laktozę (78).
Įsiminkite: Kefyras yra fermentuotas pieno gėrimas. Jis yra geresnis probiotikų šaltinis nei jogurtas. Kefyras labiau tinka laktozės netoleruojantiems žmonėms.
-
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai yra fermentavimo būdu paruošti ir susmulkinti kopūstai.
Tai yra vienas iš seniausių patiekalų, ypač populiarus Europoje. Ypač dažnai rauginti kopūstai patiekiami su dešrelėmis ar kaip garnyras. Šis produktas pasižymi rūgščiu, tačiau tuo pačiu ir sūriu, skoniu. Patalpinus į orui nepralaidų indą, kopūstus galima laikyti ištisus mėnesius.
- Rauginti kopūstai, be probiotikų, taip pat turtingi skaidulomis, vitaminais C, B bei K. Juose taip pat gausu natrio, geležies bei mangano (79).
- Raugintuose kopūstuose taip pat gausu antioksidantų – liuteino bei zaechantino, kurie itin svarbūs akių būklei palaikyti (80).
Įsiminkite: Rauginti kopūstai yra smulkinti, fermentuoti kopūstai. Juose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Rinkis nepasterizuotą produktą, kuriame būtų aktyvių bakterijų kolonijų.
-
Tempe
Tempe yra fermentuotų sojų pupelių produktas. Iš pupelių suformuojamas stangrus pyragėlis. Skonis apibūdinamas kaip panašus į riešutų ar grybų.
- Tempe yra kilęs iš Indonezijos, tačiau visame pasaulyje tapo populiarus kaip didelį kiekį baltymų turintis mėsos pakaitalas.
- Fermentacijos procesas šiam produktui suteikia ypatingų maistinių savybių.
- Sojų pupelės įprastai gausios fito rūgštimi – augaliniu junginiu, kuris mažina tokių mineralų kaip geležis ir cinkas, pasisavinimą.
- Visgi, fermentacijos procesas mažina minėtosios rūgšties kiekį, taip padidindamas pasisavinamų mineralų kiekį (81, 82).
- Negana to, fermentacijos procesas pagamina vitamino B12, kurio pupelės įprastai neturi (83, 83, 84).
- Vitaminas B12 įprastai randamas mėsos, žuvies bei pieno produktuose, kiaušiniuose (85).
- Dėl šių savybių tempe yra itin populiarus vegetarų pasirinkimas.
Įsiminkite: Tempe yra fermentuotas sojų pupelių produktas. Tai yra populiarus, daug baltymų turintis mėsos pakaitalas. Jame taip pat yra nemažai vitamino B12, įprastai randamo mėsos bei pieno produktuose ir kiaušiniuose.
-
Kimči
Kimči yra fermentuotas, iš Korėjos kilęs aštrus garnyras.
- Dažniausiai kimči gaminamas iš kopūstų, tačiau pasitaiko ir gaminių iš kitų daržovių.
- Šiam patiekalui pagardinti naudojami įvairūs prieskoniai: raudonųjų čili pipirų milteliai, česnakas, imbieras, laiškiniai svogūnai bei druska.
- Kimči gausu pieno rūgšties bakterijų Lactobacillus kimchii, taip pat ir kitų virškinimo traktui naudingų bakterijų (86, 87).
- Iš kopūstų pagamintas kimči yra itin turtintas vitaminais bei mineralais. Ypač gausu vitamino K, riboflavino (vitamino B2) bei geležies.
Įsiminkite: Kimči yra aštrus, iš Korėjos kilęs garnyras, dažniausiai gaminas iš fermentuotų kopūstų. Jame gausu pieno rūgšties bakterijų, kurios gali pagerinti virškinamojo trakto veiklą.
-
Miso
Miso yra iš Japonijos kilę prieskoniai.
- Tradicičkai, jie gaminami fermentuojant sojų pupeles su druska ir grybų šeimos augalu, vadinami koji.
- Miso taip pat gali būti pagamintas maišant pupeles su kitais ingredientais, tokiais kaip miežiai, ryžiai bei rugiai.
- Ši pasta yra dažniausiai naudojama pagardinti miso sriubą – populiarų Japonijoje patiekalą pusryčiams. Miso įprastai yra sūri ir jos galima įsigyti įvairių spalvų: baltos, geltonos, raudonos ar rudos.
- Miso yra puikus baltymų bei skaidulų šaltinis. Juose taip pat gausu įvairių vitaminų ir mineralų – vitamino K, mangano bei vario.
Miso siejamas su šiomis naudomis sveikatai:
- Vieno tyrimo metu įrodyta, kad dažnai vartojant miso sumažėja vidutinio amžiaus moterų krūties vėžio rizika (88).
- Kito tyrimo metu buvo pastebėta, kad moterys, dažnai vartojusios miso, turėjo mažesnę širdies smūgio riziką (89).
Įsiminkite: Miso yra fermentuota sojų pupelių pasta, Japonijoje plačiai naudojama kaip preskonis. Joje gausu svarbių maistinių medžiagų. Taip pat miso padeda apsisaugoti nuo vėžio bei širdies smūgio. Probiotikai moterims, ypač neštumo metu, yra ypatingai svarbūs.
-
Kombuča
Kombuča – tai fermentuota juodoji arba žalioji arbata, kurioje yra probiotikų.
Ši populiari arbata fermentuojama „draugiškų“ bakterijų ir mielių pagalba. Kombuča vartojama visame pasaulyje, ypač Azijoje. Nors Lietuvoje šis gėrimas nėra itin populiarus, tačiau galbūt nauja informacija paskatins išbandyti.
Štai komučos receptas.
Įsiminkite: kombuča yra fermentuotas arbatos gėrimas, kuriame yra probiotikų.
-
Rauginti agurkai
Rauginti agurkai yra puikus naudingų probiotikų bakterijų šaltinis, tad jie ypač naudingi virškinimo sistemai.
- Rauginti agurkai yra nekaloringi, juose gausu vitamino K – svarbaus komponento tinkamam kraujo krešėjimui.
- Raugintuose agurkuose taip pat gausu natrio.
- Svarbu pabrėžti, jog acte raugintuose agurkuose probiotikų nėra.
Įsiminkite: raugintuose agurkuose mažai kalorijų bei daug vitamino K ir probiotikų. Visgi, acte marinuoti agurkai probiotikų neturi.
-
Pasukos
Pasukos – tai įvairūs fermentuoti pieno gėrimai.
Visgi, yra 2 tipų pasukos:
- Tradicinės pasukos – tai po sviesto gamybos likęs skystis. Būtent tik šios pasukos turi probiotikų. Tradicinės pasukos labai populiarios ir dažnai vartojamos Indijoje, Nepale ir Pakistane.
- Dirbtinės pasukos – įprastai randamos prekybos centruose. Tokios pasukos probiotikų neturi.
Pasukose yra mažai riebalų ir kalorijų bei svarbių vitaminų ir mineralų – vitamino B12, riboflavino, kalcio ir fosforo.
Įsiminkite: tradicinės pasukos – tai po sviesto gamybos likęs skystis. Pastarajame gausu probiotikų. Prekybos centruose parduodamos pasukos probiotikų neturi.
-
Nato
Nato – tai sojos pupelių produktas. Nato ypač populiarus Japonijos virtuvėje. Įprastai nato pupelės maišomis su ryžiais ir patiekiamos pusryčiams.
- Nato turi savitą kvapą, gličią tekstūrą ir aštrų skonį.
- Nato gausu baltymų bei vitamino K2, kuris ypač svarbus kaulams bei širdžiai (90, 91).
Įsiminkite: nato yra fermentuotas sojų produktas, ypač populiarus Japonijoje. Nato gausu vitamino K2, kuris gali apsaugoti nuo osteoporozės bei širdies smūgio.
-
Sūris
Nors dauguma sūrio rūšių yra fermentuotos, tai visai nereiškia, jog juose bus probiotikų. Visgi, tam tikrose sūrio rūšyse probiotikų yra.
Probiotikų įprastai yra šiose sūrio rušyse:
- Gaudos
- Mocarelos
- Čederio
Taip pat probiotikų yra grūdėtoje varškėje.
Sūris yra puikus baltymų šaltinis. Jame taip pat gausu svarbių vitaminų ir mineralų – kalcio, vitamino B12, fosforo ir seleno (92).
Saikingas sūrio vartojimas net gali sumažinti širdies ligų ir osteoporozės riziką (93, 94).
Įsiminkite: tik tam tikros sūrio rūšys – čederio, mocarelos ir gaudos – turi probiotikų. Sūris yra maistingas ir naudingas širdžiai bei kaulams.
PROBIOTIKAI – APIBENDRINIMAS
- Žarnyno sveikatos palaikymas reiškia daugiau nei tik probiotikų vartojimas. Itin svarbu sveikas gyvenimo būdas.
- Bene didžiausią įtaką tavo žarnynui turi maistas, kurį tu valgai (95).
- Propaguok sveiką gyvenimo būdą, deramai išsimiegok, valgyk sveiką maistą (ypač daug skaidulų) ir žarnynas tau tikrai atsidėkos.
Jei norite būti visokeriopai sveiki, nepamirškite apie tai pasidomėti plačiau ir taip pat perskaitykite šiuos straipsnius:
Ąčiū už straipsnį! Tikrai labai naudingas ir išsamus!
Džiaugiuosi, jog patiko, stengiausi 🙂
Gal Jūs turėjoea galvoje raugintus agurkus, o ne marinuotus? Marinuoti tikrai neturi nieko…..
Taip, visiškai teisingai, juk patys pabaigoje parašėme, jog acte marinuoti agurkai probiotikų neturi, o visur kitur per klaidą vietoje raugintų įvardinome marinuotus.
Klaidelė ištaisyta, smagu, jog yra taip atidžiai straipsnius skaitančių žmonių kaip Jūs.
Ačiū ir sėkmės!
Ačiū,geras,naudingas straipsnis
Daiva, labai smagu, jog patiko. Tokie komentarai verčia mus nesustoti 🙂
Sveiki,
Indonezijoje teko ragauti tempe. Labai gardu….. Gal žinot, kur Lietuvoje galima jos nusipirkti?
O gal pačiam galima pasigaminti?
Labas, Rūta
neteko susidurti, tad neatsakysiu į klausimą 🙂
Visi šie išvardinti produktai atrodo labai skaniai. Mane labai sužavėjo Kimči. Norėčiau pabandyti pasigaminti namuose. O apie probiotikų naudą žinojau jau senai ir dažnai pati juos vartoju.
Puikus straipsnis. Matosi, kad stengtasi.
Ačiū, smagu, Mariau, jog patiko!
Sveiki, šiuo metu laikausi asmeninio mitybos ir sporto plano, tikslas – numesti svorio. Per dieną turiu suvartoti maždaug 120g sudėtinių angliavandenių (keliskart daugiau nei jūsų siūlomas kiekis), sportuoju 4-5 kartus į savaitę. Svoris pamažu, bet krenta. Jūsų pasiūlytas mitybos planas man labiau priminė Atkinsono dietą. Tikiu, kad tokia mityba padėtų daug greičiau numesti nepageidaujamą svorį, bet iš kur tuomet organizmas gaus energijos, jei bus smarkiai apribojamas angliavandenių kiekis? Riebalai juk nėra energijos šaltinis treniruojantis su svarmenimis ar treniruokliais. Ar nenusilptų organizmas, laikantis tokio režimo?..
Komentaras turėjo būt po straipsniu “KAIP NUMESTI SVORIO: 3 ESMINIAI ŽINGSNIAI SĖKMĖS LINK” 🙂
Labas Aušrine. Straipsnis paremtas ketogeninės mitybos principais. Vadovaujantis ketogenine mityba, po kurio laiko organizmas energijai pradeda naudoti ne angliavandenius, o riebalus 🙂
Labas. Noriu jūsų paklausti kaip sveikai maitintis, kai vidurius laisvina vaisiai daržovės, pieno produktai kaip varškė sūris, kefyras, pienas?
Labas, Vida. Reikėtų susirasti šios problemos priežastį ir ją išspręsti. Be pieno produktų tikrai nesunku sveikai maitintis, be vaisių ir daržovių jau sunkiau. Tik keista, kad visi vaisiai ir visos daržovės netinka – gal visgi pavyktų atrasti tinkamų. Sėkmės!
Labai Jums dekoju uz itin gera straipsni! Aciu!
Džiaugiuosi, kad skaitai, Živile 🙂
Ištiesų keista, kad parduotuvėse pasukos neturi gerųjų bakterijų, nes rašo ant pakuočių, kad yra. O kaip del rugpienio is parduotuviu? Kartais jis negeriau uz kefyra?Dėkui.
Labas, Živile. Dėl pasukų, gal būsiu ten šiek tiek per kategoriškai parašęs. Visgi, mintis buvo ta, jog naminės pasukos yra žymiai vertingesnės už parduodamas parduotuvėse. Gaila, bet parduotuvėse dažnai atsitinka taip, jog smarkiai afišuojamos maisto produkto vertybės, nors už jas atsakingų medžiagų maisto produktuose yra tik “trupiniai”. Dėl kefyro ir rūgpienio – tiesą pasakius negaliu atsakyti, nežinau. Bandžiau domėtis, tačiau sunku atrasti patikimos informacijos. Visgi, jeigu reikėtų rinktis, kažkodėl rinkčiausi kefyrą.
Labai puikūs ir geri straipsniai. Dažnai jus atrandu google paieškoje remiantis man naudinga tema. Taip pat džiugu, jog remiatės moksline literatūra bei rimtais šaltiniais kurie pagrindžia straipsnio logiškumą ir tikrumą.
Sekmės linki bei dėkoja FB grupės “Sportininkų kampelis” kolektyvas!
Sveiki, džiaugiuosi, jog straipsniai buvo naudingi. Ačiū ir taip pat linkiu sėkmės!