Tik prieš kelias dienas publikavome straipsnį apie kokosų aliejų, šį kartą atėjo eilė ir kokosų pienui.
Nors kokosų aliejus ir kokosų pienas yra giminingi produktai, nusprendžiau juos išskirti. Kiekvienam iš jų tikrai reikalingas atskiras straipsnis.
Šiame straipsnyje sužinosi:
- Kas yra kokosų pienas.
- Kaip jį pasigaminti.
- Kokios yra kokosų pieno maistinės medžiagos.
- Kaip kokosų pienas gali būti naudingas medžiagų apykaitai ir svorio kontrolei.
- Kaip kokosų pienas gali būti naudingas širdžiai ir cholesterolio lygiui.
- Kaip vartoti kokosų pieną.
- Kaip išsirinkti geriausią produktą iš daugumos.
Tad įsitaisyk patogiai ir skaityk 🙂
KOKOSŲ PIENAS
Kokosų pienas, kaip ir kokosų aliejus, pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir populiaresnis. Ir tikriausiai ne veltui: žmonės vis dažniau ir dažniau rūpinasi savo sveikata!
Kokosų pienas – tai gardus pakaitalas karvės pienui, kartu teikiantis ir visą sąrašą privalumų tavo organizmui.
- Kokosų pienas išgaunamas iš sunokusių kokosų viduje esančios baltos spalvos masės.
- Kokosų pienas pasižymi tiršta konsistencija bei kremine tekstūra.
- Kokosų pienas populiarus Karibų, Pietų Amerikos, Indijos bei Havajų virtuvėse.
Pieno nederėtų maišyti su kokosų vandeniu, kuris natūraliai sutinkamas nesunokusiuose kokosuose. Kitaip nei kokosų vanduo, kokosų pienas nėra sutinkamas natūraliai. Jis gaminamas baltą kokosų masę sumaišant su vandeniu, santykiu 1:1.
Jeigu lyginsime kokoso vandenį su kokoso pienu, pastarasis yra kaloringesnis, tačiau maistingesnis.
Įsimink: Kokoso pienas išgaunamas iš sunokusiuose kokosuose esančios baltos masės. Jis itin plačiai naudojamas įvairiose pasaulio virtuvėse.
KOKOSŲ PIENO GAMYBA
Kokosų pienas pagal konsistenciją bei paruošimo būdą skirstomas į du tipus: tirštą ir skystą.
- Tirštas: kokoso masė yra smulkiai sutarkuojama ir verdama vandenyje. Viralas tuomet yra perspaudžiamas per marlę. Taip gaunamas tirštas kokosų pienas.
- Skystas: pagaminus tirštą kokosų pieną, marlėje likusi masė verdama dar kartą. Spaudimo procesas kartojamas, išgaunant skystą kokosų pieną.
Tradicinėse virtuvėse tirštas kokosų pienas naudojamas desertams bei padažams gaminti, tuo tarpu skystas kokosų pienas naudojamas sriubose bei skystesniuose padažuose.
Konservuotas kokosų pienas susideda iš skysto bei tiršto pieno mišinio. Kokosų pieną lengva pasigaminti namuose, jo konsistenciją reguliuojant savo nuožiūra.
Įsimink: kokosų pienas gaunamas tarkuojant baltą sunokusių kokosų vidaus masę, verdant bei perspaudžiant ją per marlę.
MAISTINĖS KOKOSŲ PIENO MEDŽIAGOS
Kokosų pienas yra kaloringas.
93 % jame esančių kalorijų sudaro riebalai. Visgi, pastarieji yra gerieji MCT riebalai, tad jų vengti tikrai nereikėtų.
Pienas yra puikus šaltinis keletui vitaminų bei mineralų gauti.
240 g kokosų pieno turi (1):
- Kalorijų: 552
- Riebalų: 57 g
- Baltymų: 5 g
- Angliavandenių: 13 g
- Skaidulų: 5 g
- Vitamino C: 11% RPN*
- Folio rūgšties: 10% RPN*
- Geležies: 22% RPN*
- Magnio: 22% RPN*
- Kalio: 18% RPN*
- Vario: 32% RPN*
- Mangano: 110% RPN*
- Seleno: 21% RPN*
*RPN – rekomenduojama paros norma.
Įsimink: kokosų pienas yra kaloringas, daugiausiai sudarytas iš gerųjų MCT riebalų. Jame taip pat gausu kitų maistinių medžiagų.
KOKOSŲ PIENAS SVORIO KONTROLEI IR MEDŽIAGŲ APYKAITAI
Yra įrodymų, jog kokosų piene esantis MCT aliejus gali padėti kontroliuoti svorį bei gerinti medžiagų apykaitą.
Maždaug pusė kokosuose esančių riebalų sudaryti iš vidutinės grandies riebalų rūgšties, vadinamos lauro rūgštimi. Kokosuose taip pat randama dekano bei oktano rūgštys, tačiau nedideliais kiekiais.
Kitaip nei ilgų grandžių riebalų rūgštys, MCT (vidutinės grandies) riebalai iš virškinamojo trakto keliauja tiesiai į kepenis, kuriose sunaudojamos energijos gamybai. Būtent todėl MCT riebalai nėra viršsvorio priežastis (2).
- Tyrimais įrodyta, kad MCT riebalai gali sumažinti apetitą, mažinti dienos kaloražą, lyginant su kitais riebalais (3, 4, 5, 6).
- Vieno iš tyrimų metu buvo nustatyta, kad viršsvorį turintys vyrai, vartoję 20 gramų MCT riebalų su pusryčiais, pietums suvartodavo apie 272 kalorijų mažiau negu tie, kurie pusryčiams vartojo kukurūzų aliejų.
- Taip pat įdomu, kad kokosuose esantys MCT riebalai bent jau laikinai gali paspartinti kalorijų bei riebalų deginimą (7, 8, 9).
- Keleto studijų rezultatai parodė, kad nuo viršsvorio kenčiantys asmenys savo kūno svorį bei pilvo riebalus sumažino vartodami kokosų aliejų. Asmenų širdies būklė taip pat pagerėjo (10, 11, 12).
Būtent tiek kokosų piene, tiek kokosų aliejuje gausu šių naudingų MCT riebalų.
Įsimink: kokosų piene esantys MCT riebalai gali sumažinti apetitą, pagreitinti medžiagų apykaitą bei padėti sudeginti pilvo riebalus.
KOKOSŲ PIENAS CHOLESTEROLIUI IR ŠIRDIAI
Dėl kokosų piene esančių riebalų dažnai susimąstoma, ar tai geras ir sveikas pasirinkimas širdžiai.
Nors tokių tyrimų ir nėra daug, tačiau vienas jų parodė, kad kokosų pienas ir aliejus gali būti naudingas žmonėms su normaliu arba aukštu cholesterolio lygiu.
- 8 savaites trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 60 vyrų, priėjo išvados, jog vartojama kokosų pieno košė sumažino blogąjį cholesterolį labiau, negu sojų košė. Kokosų pieno košė taip pat pat padidino gerojo cholesterolio lygį 18 %, kai tuo tarpu sojų košė tą padarė tik 3 % (13).
- Didžioji dalis tyrimų parodė, kad kokosų aliejus sunormalizuoja cholesterolio bei trigliceridų lygius. (14, 15, 16, 17, 18).
- Kita dalis priėjo išvados, kad kokosų aliejus vis gi padidina blogojo cholesterolio lygius. Tačiau būtina atkreipti dėmesį, kad gerojo cholesterolio lygis taip pat atitinkamai padidėjo (19, 20).
Lauro rūgštis, didžiausia kokosuose esančių riebalų dalis, gali padidinti blogojo cholesterolio lygį mažindama receptorių, kurie išvalo pastarajį iš kraujo, aktyvumą (21). Visgi, lauro rūgštis dažniausiai veikia skirtingai, priklausomai nuo individualaus žmogaus organizmo. Taip pat jos veikimas susijęs su suvartojamu kiekiu.
- Vieno tyrimo metu, jaunos moterys, kurios 14 % dienos mononesočiųjų riebalų kiekio pakeitė lauro rūgštimi, pastebėjo apie 16 % blogojo cholesterolio padidėjimą. Tuo tarpu kito tyrimo metu, 4 % dienos mononesočiųjų riebalų keitimas į lauro rūgštį jokio cholesterolio lygio pakitimo nesukėlė (22, 23).
Įsimink: apibendrinant, vartodami kokosus ir jų produktus galite sunormalizuoti savo cholesterolio bei trigliceridų kiekius. Atvejais, kuomet kokosai padidina blogojo cholesterolio lygį, atitinkamai padidėja ir gerasis cholesterolis.
KITOS POTENCIALIOS TEIGIAMOS KOKOSŲ PIENO SAVYBĖS SVEIKATAI
- Mažina uždegimą: tyrimai parodė, kad kokosų ekstraktas bei kokosų aliejus (kokosų aliejus gaminamas iš kokosų pieno) mažina uždegimo simptomus bei tinimą (24, 25, 26).
- Skrandžio opos gydymas: vieno tyrimo metu nustatyta, kad kokosų pienas sumažino skrandžio opą 54 % – panašiai kaip ir vaistai (27).
- Kovoja su virusais ir bakterijomis: kokosuose esantys MCT riebalai, ypač lauro rūgštis, efektyviai kovoja su infekcijas sukeliančiais virusais ir bakterijomis. Tai galioja ir burnoje besikaupiančioms bakterijoms (28, 29, 30).
Įsimink: kokosų pienas gali sumažinti uždegimą, skrandžio opą bei kovoja su infekcijas sukeliančiais virusais ir bakterijomis.
KOKOSŲ PIENO VARTOJIMAS
Nors kokosų pienas yra itin naudingas sveikatai, jis taip pat yra pakankamai kaloringas, tad turėk tai omenyje.
Štai keletas paprastų kokosų pieno vartojimo būdų:
- Įdėk keletą arbatinių šaukštelių į kavą.
- Įdėk šaukštą pieno į plakamą kokteilį.
- Užpilk nedidelį kiekį ant uogų.
- Įdėk keletą šaukštelių į avižų ar kitą mėgstamą košę.
KOKOSŲ PIENAS: KAIP IŠSIRINKTI?
- Atkreipk dėmesį į etiketę: rinkis kaip įmanoma grynesnį produktą, be jokių neaiškių pridėtinių medžiagų.
- Rinkis pakuotę be BPA: nepirk kokosų pieno, kuris yra su BPA (bisfenoliu A) pagamintoje pakuotėje. Ši medžiaga yra kenksminga sveikatai.
- Rinkis kartonines pakuotes: nesaldintas kokosų pienas kartoninėse pakuotėse dažniausiai turi mažiau kalorijų bei riebalų.
- Rinkis liesesnį: jeigu sieki suvartoti kuo mažiau kalorijų, rinkis liesesnį pieną. 120 gramų kokosų pieno turi maždaug 125 kalorijas.
- Pasigamink pats: kaip ir su daugeliu gaminių, geriausią ir šviežiausią pasigaminsi pats. Internete gausu receptų, kaip tą padaryti. Pasirink patraukliausią tau.
KOKOSŲ PIENAS – KUR ĮSIGYTI?
P.S. kokosų pienu neprekiaujame ir negauname jokio tarpininkavimo mokesčio, todėl neatsakome už užsakymus iš kitų elektroninių parduotuvių.
Aš pats kokosų pieną naudojų kiekvieną dieną. Šiuo pienu pagardinu kavą. O tu, ar jau ragavai kokosų pieno? Jei taip, ar patiko? Jei ne, ar išbandysi?
sveiki.
seniai vartoju kokoso aliejų maistui ir kūno priežiūrai. PUIKU!
Pieną darau pati.
Sveiki,
šaunu. Būkite sveiki!
Ačiū už informaciją 😊
Ačiū, kad skaitai! 🙂
isbandziau atrodo nemazai-isspaudus kokoso alieju ar issukus piena isspaudas panaudoju kosems,sausainiams gamint,alieju sudety su kanapiu al.naudojam kremams gamint…
Siandien pirma karta dejau tiršta kokosu piena i kava,anksčiau net nezinojau,kad toks buna tirštas kaip plakta grietinele,skonis nuostabus,tiks manau desertams,galvojau,kad buna tik skystas,kuri kelis kartus naudojau sriubai.Kokoso alieju naudoju kepimui
Ačiū už įspūdžius, Violeta 🙂
Sveiki. netoleruoju jokių pieno produktų. Galiu vartoti kokosų pieną? Turiu didelių problemų su skrandžiu ir visa virškinimo sistema…
Labas, Giedre, gali, kokosų pienas laktozės neturi.
Sveiki, as taip pat tik dabar atradau kokosu piena. Jis puikiai tinka sriubai vietoj grietines, ypač źuvienei. Tik dar nepabandžiainsu kava, labai idomu koks skonis. Esu pirkus ivairius riesutu ir soju piena. Jie man nepatiko. Ačiū už straipsni.
Labas, Akvile, ačiū už komentarą ir džiaugiuosi, jog straipsnis patiko 🙂
Ačiu už straipsni Arnai
Džiaugiuosi, jog patiko, Gintarai 🙂