Raudonėlis – nepakeičiamas ingredientas graikų ir italų virtuvėje. Raudonėlio pavadinimas kilo iš graikų kalbos, kuris reiškia „kalnų džiaugsmą“. Raudonėlis ypač dažnai naudojamas kaip picos prieskonis. Raudonėlis ne tik puikaus skonio ir aromato, tačiau ir naudingas sveikatai – jis turi net 4 kartus daugiau antioksidantų nei mėlynės.
Raudonėlis kaip žolelė jau seniai naudojama įvairiose pasaulio virtuvėse.
Raudonėlis turi stiprų skonį ir aromatą, šis prieskonis patiekalams prideda subtilaus švelnumo ir saldumo.
Raudonėlis sutinkamas šviežias, džiovintas bei aliejaus pavidale – visi variantai yra naudingi sveikatai.
Nors įprastai raudonėlis naudojamas saikingai, tačiau net ir nedidelis šios prieskoninės žolelės kiekis turi daug svarbių maistinių medžiagų. Štai tik vienas arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio suteikia 8% rekomenduojamos paros normos vitamino K (1).
Moksliniai tyrimai atskleidė įspūdingas raudonėlio savybes sveikatai – nuo kovos prieš bakterijas ir uždegimo sumažinimo.
Šiame straipsnyje sužinosi 6 mokslu pagrįstas naudingas raudonėlio savybes sveikatai.
-
Raudonėlyje gausu antioksidantų
Raudonėlyje gausu antioksidantų – junginių, padedančių organizmui apsisaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
Laisvųjų radikalų padidėjimas siejamas su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip vėžys ar širdies ligos (2, 3).
Keli laboratoriniai tyrimai „įrodė“, jog raudonėlis ir raudonėlių aliejus turi daug antioksidantų (4, 5).
Raudonėlio eteriniame aliejuje yra ypač daug karvakrolio ir timolio – būtent šie 2 antioksidantai gali padėti apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų sukeliamos žalos (6).
Raudonėlis gali būti vartojamas kartu su kitais gausiai antioksidantų turinčiais vaisiais ir daržovėmis. Toks derinys padės gauti dar daugiau įvairių sveikatai naudingų antioksidantų.
Reziumė: raudonėlyje gausu antioksidantų, galinčių neutralizuoti ligas sukeliančius laisvuosius radikalus.
-
Raudonėlis gali padėti kovoti su bakterijomis
Raudonėlis turi tam tikrų junginių, turinčių stiprių antibakterinių savybių.
Remiantis laboratoriniu tyrimu, raudonėlio eterinis aliejus padeda sustabdyti Escherichia coli ir Pseudomonas aeruginosa bakterijų augimą. Būtent pastarosios bakterijos gali sukelti infekciją (7).
Kitas laboratorinis tyrimas „įrodė“, jog raudonėlis yra efektyvus kovoje prieš 23 skirtingas bakterijos rūšis (8).
Be to, dar vieno laboratorinio tyrimo metu buvo lyginamas raudonėlio, šalavijo ir čiobrelių eterinio aliejaus antimikrobinis aktyvumas. Raudonėlis buvo antras pagal efektyvumą, po čiobrelių eterinio aliejaus, kovoje su bakterijomis (9).
Visgi, kaip jau pastebėjai, visi su raudonėliu atlikti tyrimai buvo laboratoriniai, be to, juose buvo naudojamas koncentruotas raudonėlis.
Taigi, reikėtų palaukti daugiau mokslinių tyrimų su žmonėmis, jog būtų galima užtikrintai patvirtinti arba paneigti raudonėlio antibakterines savybes.
Reziumė: remiantis laboratoriniais tyrimais, raudonėlis ir jo sudedamosios dalys gali būti efektyvios kovoje prieš tam tikras bakterijas.
-
Raudonėlis galimai turi antivėžinių savybių
Kaip jau minėjau, raudonėlis praturtintas antioksidantais, kurie gali ne tik neutralizuoti laisvųjų radikalų žalą, tačiau ir padėti vėžio prevencijoje (2).
Remiantis laboratoriniais tyrimais, raudonėlis ir jame esantys komponentai gali padėti sunaikinti vėžio ląsteles.
Štai vieno laboratorinio tyrimo metu raudonėlio ekstraktas buvo naudojamas gaubtinės žarnos vėžio gydymui. Pastebėta, jog raudonėlio ekstraktas sustabdė vėžio ląstelių augimą ir netgi pastarąsias sunaikino (10).
Remiantis kitu laboratoriniu tyrimu, karvakrolis, viena iš sudedamųjų raudonėlio dalių, taip pat padėjo pažaboti gaubtinės žarnos vėžio ląstelių augimą bei plitimą (11).
Visgi, dar kartą reikėtų atkreipti dėmesį, jog šios antivėžinės raudonėlio savybės paremtos laboratoriniais tyrimais, kuriuose buvo naudojamas didelis ir koncentruotas raudonėlio ir jo sudedamųjų dalių kiekis.
Reikėtų palaukti su žmonėmis atliktų mokslinių tyrimų, kuriuose būtų naudojamas įprastas šio augalo kiekis.
Reziumė: raudonėlyje gausu antioksidantų ir kitų junginių, kurie, remiantis laboratoriniais tyrimais, gali sumažinti vėžinių ląstelių augimą.
-
Raudonėlis gali padėti apsisaugoti nuo virusinių infekcijų
Remiantis keliais laboratoriniais tyrimais, raudonėlis ir jo komponentai gali padėti apsisaugoti ne tik nuo bakterijų, bet ir virusų.
Su antivirusinėmis savybėmis ypač siejami raudonėlyje esantys junginiai – karvakrolis ir timolis.
Vieno laboratoriniu tyrimo metu karvakrolis sustabdė Noro virusą – virusinę infekciją, kuri sukelia viduriavimą, pykinimą ir pilvo skausmą (12).
Kito laboratorinio tyrimo metu buvo išsiaiškinta, jog raudonėlio veikliosios medžiagos timolis ir karvakrolis sustabdė Herpes 1 tipo virusą, kuris dažniausiai sukelia burnos ir lūpų infekciją (13).
Nors šie laboratoriniai tyrimai daug žadantys, siekiant užtikrintai patvirtinti šias raudonėlio antivirusines savybes, reikėtų palaukti papildomų tyrimų su žmonėmis.
Reziumė: karvakrolis ir timolis – tai 2 raudonėlyje sutinkami junginiai, kurie, remiantis laboratoriniais tyrimais, gali sumažinti virusų aktyvumą.
-
Raudonėlis gali sumažinti uždegimą
[consult_banner]
Uždegimas – tai normalus imuninis atsakas, pasireiškiantis ligos ar traumos atveju.
Visgi, nuolatinis ir įsisenėjęs uždegimas nėra naudingas – manoma, jog jis prisideda prie įvairių ligų – diabeto, širdies ir autoimuninių ligų – vystymosi (14).
Raudonėlis ir jame esantys antioksidantai gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus bei atitinkamai sumažinti uždegimą (15).
Be to, jau minėtas ir raudonėlyje esantis karvakrolis turi antiuždegiminių savybių. Štai vieno su gyvūnais atlikto tyrimo metu karvakrolis net 57% sumažino pelių letenų patinimą (16).
Kito su gyvūnais atlikto tyrimo metu pastebėta, jog raudonėlių ir čiobrelių eterinių aliejų mišinys sumažino storosios žarnos uždegimu sergančių pelių uždegiminius rodiklius (17).
Visgi, būtina pabrėžti, jog šiuose su gyvūnais atliktuose tyrimuose buvo naudojami dideli bei koncentruoti raudonėlio ir jo komponentų kiekiai. Reikėtų palaukti daugiau mokslinių tyrimų, siekiant išsiaiškinti ar įprastas raudonėlio kiekis padėtų sumažinti uždegiminius procesus žmonių tarpe.
Reziumė: raudonėlis turi daug antioksidantų, kurie gali sumažinti uždegimą. Su gyvūnais atlikti moksliniai tyrimai įrodo, jog raudonėlių aliejus ir jo komponentai tikrai gali sumažinti uždegimą.
Raudonėlį paprasta vartoti
Nors raudonėlis dažniausiai asocijuojasi kaip prieskonis picai ar makaronams, šis universali žolelė gali būti vartojama įvairiais būdais.
Įmesk nesmulkintus raudonėlio lapus į salotas, sriubą ar troškinį.
Raudonėlis taipogi naudojamas įvairiems padažams gaminti ar mėsos patiekalams pagardinti.
Gali naudoti tiek šviežią, tiek džiovintą, tiek aliejinio pavidalo raudonėlį. Bet kuriuo atveju bus pakankamai nesunku įkomponuoti šį prieskonį.
Reziumė: sutinkamas šviežias, džiovintas ir aliejinio pavidalo raudonėlis, kuris puikiai tinka troškiniui, įvairiems padažams, mėsai ir kitiems patiekalams gardinti.
Pabaigai apie raudonėlį
Raudonėlis – tai puikaus skonio ir aromato žolelė, kuri turi teigiamų savybių tavo sveikatai.
Raudonėlis gali padėti apsisaugoti nuo bakterijų, virusų ir laisvųjų radikalų sukeliamos žalos, taip pat sumažinti vėžinių ląstelių augimą bei uždegimą.
Visgi, mokslinis raudonėlio tyrinėjimas kol kas paremtas tik laboratoriniais ir su gyvūnais atliktais tyrimais. Siekiant 100% patvirtinti straipsnyje išdėstytas raudonėlio savybes sveikatai, būtų pravartu palaukti su žmonėmis atliktų mokslinių tyrimų.
Galiausiai, raudonėlis yra labai universalus – jis sutinkamas šviežias, džiovintas bei aliejinio pavidalo.
Be to, šią žolelę itin lengva įkomponuoti į įvairius patiekalus – pastariesiems raudonėlis tikrai suteikia puikaus skonio bei aromato.
Galbūt reguliariai naudoji raudonėlį? O gal tiesiog turi klausimų? Pasidalink savo patirtimi, brūkštelk komentarą 🙂
Juozas
O as visada pro si geri parduotuveje praeidavau… Dabar jau bus mano produktu sarase, Aciu uz puiki straipsni 😉
no-reply@asportas.lt
Smagu, jog patiko, Juozai 🙂
Violeta
Raudoneli auginu savo daržiukyje,naudoju tiek švieżia vasara,tiek džiovinta żiema kiekviename patiekale ir sis straipsnis mane pradziugino,kad auginu toki géri.Tik kiek supratau is straipsnio,kad antibakterines savybes pasireiks naudojant didesni koncentuotesni kieki,todel reiks isigyt raudonelio eterinio aliejaus
no-reply@asportas.lt
Labas, Violeta 🙂 taip, moksliniai tyrimai, patvirtinantys antibakterines savybes, buvo atlikti su raudonėlio eteriniu aliejumi.