Omega riebalų rūgštys
Omega riebalų rūgštys. Paprasčiausiai būtinos riebalų rūgštys organizmui. Dažnas nustebtų, kokios naudingos gali būti Omega 3, Omega 6 ir Omega 9 rūgštys. Išgąsdino žodis riebalai? Kai kurie jų vis gi yra naudingi! Dažnai Omega rūgštys asocijuojasi su žuvimi, tačiau tai nėra vienintelis šių naudingų medžiagų šaltinis.
Omega 3. Šios rūgštys susidaro iš trijų medžiagų: ALA (alfa lipoinė rūgštis), DHA (dokozaheksaeno) ir EPA (eikozapentaeno). Žmogaus organizmui per dieną vidutiniškai reikia nuo 1,1 g iki 1,6 g Omega 3 riebalų rūgščių.
Trys Omega 3 riebalų rūgščių naudos:
• Širdis. Moksliškai įrodyta, kad Omega 3 sumažina širdies smūgio riziką. Užtenka vartoti žuvį kartą per savaitę, kad sumažintum širdies smūgio riziką iki 50%.
• Cholesterolis. Omega 3 mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme. Apsaugosite savo kraujagysles nuo krešulių, o savo širdį nuo "pabėgusio" ritmo.
• Ląstelės. EPA rūgštis gerina žmogaus ląstelių "sveikatą".
Iš kur gauti Omega 3? Iš žuvies: lašišos, skumbrės, tuno, silkės. Taip pat Omega 3 gausite vartodami linų sėmenis, riešutus, pupeles.
Omega 6. Šių rūgščių organizmas susintetinti pats negali, todėl jos yra būtinosios. Omega 6 susideda iš trijų dalių: linolo rūgšties, gama linolo rūgšties bei archidono rūgšties.
Trys Omega 6 riebalų rūgščių naudos:
• Augimas. Omega 6 atlieka svarbų vaidmenį ląstelių augime. Omega 6 užtikrins sveiką raumenų sistemos bei smegenų vystymąsi. Itin naudinga tiek vaikams, tiek sportuojantiems.
• Protinė sveikata. Linolo rūgštis mažina smegenų funkcijos sutrikimų bei tokių ligų kaip alzhaimerio sindromas riziką.
• Nervų sistema. Linolo rūgštis padeda pernešti nervinius impulsus.
Iš kur gauti Omega 6? Gausiausiai Omega 6 riebalų rūgščių turintys produktai yra kukurūzų aliejus, soja, dažinis dygminas bei saulėgražų aliejus.
Omega 9. Esminis skirtumas tarp Omega 9 ir kitų Omega riebalų rūgščių yra organizmo gebėjimas Omega 9 pasigaminti pačiam. Deja, neretai pagaminamo kiekio būna per mažai.
Trys Omega 9 riebalų rūgščių naudos:
• Kraujagyslės. Neleidžia ląstelėms "užsikimšti" – sumažėja širdies smūgio rizika.
• Cholesterolis. Mažina blogojo bei didina gerojo cholesterolio lygius.
• Virškinimas. Omega 9 apsaugo nuo įvarių virškinimo sutrikimų.
Iš kur gauti Omega 9? Geriausi šaltiniai: rapsų aliejus, alyvuogių aliejus, avokadai, alyvuogės, migdolai, pistacijos bei pekano riešutai.
Omega riebalų rūgštys – būtina sveiko organizmo mitybos dalis.